LoRa

LoRa(WAN) is een nieuwe draadloos communicatienetwerk dat, door haar unieke kenmerken, uitermate geschikt is voor sensoren en het ‘Internet of Things’.

Met Loratec hebben wij ons volledig toegelegd op data communicatie via het LoRa-netwerk; waarmee wij uiteenlopende dedicated toepassingen realiseren voor onze klanten.

LoRa

LoRa(WAN) is een zogenoemd ‘low power wide area network’; dit zijn nieuwe netwerken die lange afstanden kunnen overbruggen met een zo laag mogelijk stroomverbruik.

Vaak krijgen wij de vraag wat LoRa anders maakt dan traditionele netwerken zoals Wifi, 2G of 4G.
Een van de onderscheidende aspecten van LoRa ten opzichte van deze netwerken is dat LoRa(WAN) is een ‘open source’ netwerk is, wat inhoudt dat gebruikers voor de communicatie van data via het LoRa-netwerk niet per definitie gebonden zijn aan een provider; zoals wel het geval is bij 2G of 4G.
Daarnaast staat Wifi er algemeen bekend om dat hiermee enkel korte afstanden (10 – 30 meter) overbrugt kunnen worden; waarbij LoRa een afstand van 3 tot 45 kilometer kan overbruggen.

Zelf hebben wij bijvoorbeeld bij testen reeds afstanden weten te overbruggen van meer dan 25 kilometer.

Wel kunnen met LoRa enkel kleine berichten verstuurd worden, het netwerk is dus niet geschikt voor grote hoeveelheden data (zoals foto’s en video’s).
Bij LoRa kan een gebruiker ongeveer uitgaan van een berichtgrootte van 230 bytes: vergelijkbaar met de berichtgrootte van een SMS. Dit maakt LoRa echter uiterst geschikt voor het versturen van data van sensoren en sensornetwerken; doordat het bij sensoren en deze toepassingen altijd gaat om kleine hoeveelheden data.

Voordelen van LoRa

Gebruik maken van het LoRa-netwerk biedt gebruikers uiteenlopende voordelen, zoals:

  • Niet per definitie gebonden zijn aan een provider;
  • Geen (maandelijkse) abonnementskosten;
  • Lange communicatieafstanden: 3 – 45 kilometer;
  • Lange accuduur: 5 tot 10 jaar;
  • Mogelijkheid tot bi-directionele communicatie;

 

Landelijke dekking

Naast de vrijheid om communicatie te realiseren binnen een eigen ‘private’ network, wordt LoRa in Nederland eveneens landelijk dekkend aangeboden door KPN.

Deze landelijke dekking is uitermate geschikt voor het op afstand volgen/monitoren van bewegende objecten. Voor het gebruik hiervan worden wel weer maandelijkse abonnementskosten gerekend, maar deze liggen in veel gevallen vaak minimaal een factor 10 lager dan de huidige kosten voor bijvoorbeeld een traditioneel 4G-abonnement.

Hiermee biedt LoRa ook uiteenlopende mogelijkheden voor onder meer de transport & logistiek sector; waarbij landelijke dekking toch een vereiste is.

Daarnaast biedt ook The Things Network de mogelijkheid om wereldwijd gebruik te maken van hun netwerk.
Om, ten aanzien van de vereiste dekking, te bepalen waar uw daadwerkelijke behoefte zit kaarten wij dit altijd verder met onze klanten af in nadere kennismakingsgesprekken.

Indien u geïnteresseerd bent in het nader onderzoeken van de mogelijkheden van LoRa voor u, dan kunt u hier contact met ons opnemen!