In de afgelopen decennia heeft het internet een steeds grotere naam voor zichzelf gemaakt. Iedereen weet wat het internet is, zelfs op plekken in de jungle of in woestijnen. De rol die het internet speelt voor veel individuele mensen, maar ook juist voor grote bedrijven met heel veel mensen, is enorm. Bijna iedereen kan wel profiteren van het internet op zijn of haar eigen manier. Je kunt er kansen voor jezelf mee creëren, en kansen voor andere creëren of bevorderen. Met zo een soort model is het al vaak snel te zien dat er ongelijkheden gaan ontstaan in het gebied. Het internet is een haard voor het ontstaan van verschillen tussen mensen of groepen. Omdat het nou juist zoveel kansen biedt betekent dat dat sommige mensen meer gebruik zullen kunnen gaan maken van die kansen en andere juist minder. Dit schept ongelijkheid tussen mensen. Of doet het dat wel? Hieronder staan een paar perspectieven op het onderwerp.

 

Welvaartsverschillen over de wereld

Overal over de wereld hebben welvaartsverschillen altijd al bestaan. Niet alleen tussen de verschillende landen maar ook binnen in de landen over de wereld bestaan verschillen in de welvaart. De adel of koninklijke mensen, samen met belangrijke regenten en succesvolle mensen hebben beschikking over het meeste kapitaal terwijl de rest van het land, wat trouwens de overgrote meerderheid van de mensen is, nog maar net genoeg geld heeft om van te leven. Het internet biedt mensen met wat minder geld de mogelijkheid om op te blazen, beroemd te worden en veel geld te verdienen. Maar tegelijkertijd biedt het ook de rijke machtige mensen om nog rijker en nog machtiger te worden. De vraag is dan of deze verschillende mensen op dezelfde manier kunnen profiteren van de voordelen van het internet.

 

Business op het internet

Bedrijven kunnen zich zichtbaar tentoonstellen aan de rest van de wereld via het internet. Een mooie website en wat reclames, dan is al gauw de bedrijfsnaam bekend. Een mooie website is niet zo 1..2..3 gemaakt. Er zijn mensen die andere bedrijven ermee helpen om hun websites mooi maar uiteraard ook functioneel te maken. Een python developer of full stack developer doet precies deze taak. Ze maken een website functioneel voor andere bedrijven die de hoop hebben een beetje bekend te worden. Maar niet iedereen heeft beschikking over zo een website. Het is natuurlijk niet gratis, dus kan er ongelijkheid optreden in de vorm van dat de besten rijksten bedrijven dan de beste developers hebben. Maar zo zit de wereld eigenlijk gewoon in elkaar.