Een draadloos thuisnetwerk biedt veel voordelen – het hele gezin heeft tegelijkertijd toegang tot het internet, u een laptop overal binnen de straal van het draadloze netwerk gebruiken, waardoor u wordt bevrijd van fysieke beperkingen, u hoeft cat-5-bekabeling niet door uw hele huis te rijgen (ook geen gaten in de muur!) – maar een WiFi-netwerk brengt ook zijn eigen set beveiligingsproblemen met zich mee. De volgende aanbevelingen specificeren de stappen die moeten worden genomen om de beveiliging van uw WiFi-netwerk te verbeteren.

WiFi-signalen stralen uit vanaf de router of het toegangspunt, zodat het zo centraal mogelijk positioneren van het toegangsapparaat twee doelstellingen bereikt. Ten eerste zorgt het ervoor dat het WiFi-signaal alle gebieden in uw huis zal bereiken, en ten tweede zal het de hoeveelheid signaallekkage buiten uw woning minimaliseren. Dit is belangrijk om de kans op drive-by toegang tot uw systeem te minimaliseren. Als uw signaal kan worden benaderd door iemand op straat, kan het worden gedetecteerd en uitgebuit door gewetenloze mensen, en als uw netwerkbeveiliging niet voldoende is, kunnen ze zelfs toegang krijgen tot uw vertrouwelijke informatie.

Alle WiFi-apparatuur ondersteunt een vorm van versleuteling waardoor berichten die via een draadloos netwerk worden verzonden, minder snel worden gelezen door een externe entiteit. Beschikbare encryptie regelingen variëren, met WEP wordt de zwakste (en oudste) en WPA – en nu WPA2 – sterker en beter. U echter niet mixen en matchen, omdat alle WiFi-apparaten in uw netwerk hetzelfde versleutelingsschema moeten gebruiken. WEP misschien niet zo goed als de WPA-instellingen, maar vergeet niet dat het veel beter dan helemaal geen encryptie.

Een Access Point of Router is het hart van een wi-wifi-netwerk thuis. Deze komen uit de fabriek met standaard beheerder gebruikersnamen en wachtwoorden. Fabrikanten stellen zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord van het account in de fabriek in. Met het beheerdersaccount kan een gebruiker netwerkadressen en accountgegevens invoeren. De gebruikersnaam is vaak gewoon het woord admin of beheerder.